Skip to main content

Goede tijden, slechte tijden.... en het vervolg van de soap rondom de rechtmatigheidsverantwoording

Ander nieuws:

MIJNVIC Investeert in Nexler
#STOP-DE-SPUK# - Maar is dat wel mogelijk?
De GALA regeling (SISA H30), leuker kunnen we het niet ma...
Het sprookje dat rechtmatigheidsverantwoording heet
Drempelbedragen voor Europees aanbesteden zijn per 1 janu...
RPA-BOTS ondersteuning : bij controle vanuit de tweede lijn
Wie dan leeft wie dan zorgt? Of toch die #operational aud...

Inmiddels begint het op een soap te lijken die rechtmatigheidsverantwoording. Maar verbazen mogen we ons hier al niet eens meer over. Op 22 november 2023 gingen we met elkaar naar de stembus, ruim honderd dagen na de verkiezingsuitslag is er nog steeds geen kabinet geformeerd. Blijkbaar zijn we in Nederland niet zo besluitvaardig. Wacht de rechtmatigheidsverantwoording nu hetzelfde lot?

We schrijven inmiddels weer een nieuw hoofdstuk in wat we onderhand toch wel een soap mogen noemen. Afgelopen week stuurde het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) een nieuwe editie uit van de zogeheten ‘IBI-nieuwsbrief’. In deze IBI-nieuwsbrief werd nog maar eens het standpunt ingenomen dat het eigenlijk niet ter discussie staat dat de rechtmatigheidsverantwoording er moet komen. In 2023 nog !! Gemeenten en gemeenschappelijke regelingen moeten de koers volgen die is ingezet. Geen enkele reden tot discussie.

Wij snappen dat wel. De IBI-nieuwsbrief is een reactie op het recente formele schrijven van de Rekenkamer. In de brief die de Rekenkamer op 6 februari 2024 heeft verstuurd aan BZK wordt de rechtmatigheidsverantwoording op losse schroeven gezet. Niet alleen dat, maar ook de toonzetting laat zien dat er nog een lange weg te gaan is. ‘BZK en Commissie BBV geknipt en geschoren’ was de vrije interpretatie van de brief van de Rekenkamer.

Nu ontstaat er dus een situatie dat partijen gaan reageren op elkaar. Daarbij is het maar de vraag of het nog om de inhoud draait of dat het vooral om ‘spierballentaal’ gaat. Het lijkt er steeds meer op dat het niet gaat om gelijk hebben, maar om gelijk krijgen. De gemeenten en gemeenschappelijke regelingen, die nu middenin een kampenstrijd zitten, nog steeds achterlatend in een positie dat ze niet weten waar ze aan toe zijn.

Wij gaan geen oordeel vellen, ga me ook niet in de discussie mengen, maar blijven vooral dicht bij de feiten. Zowel met de brief van de Rekenkamer als met de ‘reactie’ in de IBI-nieuwsbrief is er nog steeds geen oplossing gekomen. We zitten nog steeds in het ‘niemandsland’ waar wij al eerder over schreven en moeten toch echt tot eind maart 2024 wachten op witte rook. Laat dan ook vooral geen van beide schrijvens als ‘de heilige graal’ worden gezien maar slechts hoofdstukken in deze soap.

Dus tot die tijd adviseren wij om ‘gewoon’ de ingezette koers door te zetten en volle bak voor te bereiden op de rechtmatigheidsverantwoording in de jaarrekening 2023. Wordt het anders dan zijn de gemeenten er in ieder geval klaar voor en is dit (opnieuw) een mooi oefenjaar richting het jaar…….????

En ja voor de oplettende en kritische lezer, dit advies sluit het meeste aan bij de IBI-nieuwsbrief .